uppiggande arg recension av min senaste bok i Östra Småland (Östran)

Min kommentar: det är flera sakfel – jag har aldrig varit korrespondent i Moskva, de personer som till min förvåning sa ”Usch” inför anblicken av judar utanför en judisk gudstjänstlokal gjorde det inte i Malmö, och så vidare.
Men jag blev som sagt var uppiggad! Skribenten är en sextiofemårig präst i Svensak kyrkan och en frmaträdande peron i högkyrkligheten. Tack, Dag!

Nyheterna 2013-04-16 Sida: 11 – Sektion: General – Del: 2

Författare: DAG SANDAHL

Staffan Skott, närmast legendarisk DN-korrespondent i Moskva, började intressera sig för judendomen efter Gorbatjovs perestrojka, där en våg av antisemitism vällde fram under den nya friheten.

Det var på många sätt överraskande och ändå inte. I skumrasket kunde en hel del folklig antisemitism dölja sig och förfalskningen Sions Vises Protokoll hade satts ihop av tsarens hemliga polis.

Nu gör Staffan Skott ett reportage om det judiska folket med gott om fakta om språk och historia och med statistik. Han beskriver ett folk med ett väldigt inflytande. Problemet som stör mig, är att hans iver att göra upp med den kristendom Skott mötte i den svenska skolundervisningen, gör det svårt för honom att sakligt beskriva judendomens betydelse. Att man utan vidare kan ifrågasätta om Jesus alls funnits, det räknar jag till besvärande obildning.

Att författaren inte bryr sig om att styra på djupet för att förstå vad till exempel juden Paulus gjorde genom sin mission som kristen, är en saklig brist. Då blir det obegripligt att se kristendomens djupa samhörighet med judendomen. Samma skrifter i det vi kallar Gamla testamentet och samma bönbok för daglig bön; Psaltaren. Sambandet judendom – kristendom och sambandet mellan löften och uppfyllelse hade varit värt ett större allvar.

Staffan Skott roar sig med att presentera sin brist på vördnad för den kristna tron samtidigt som han har en helt annan hållning till judendomen. Hade han varit lika nyfiken på allt – eller struntat i slängarna mot kristendomen, hade han skrivit en klart bättre bok. Fanns det ingen förlagsredaktör som insåg det?

Något överraskad blev jag faktiskt att den nazistiska Förintelsen (the Holocaust) inte fick större utrymme.

Skrämmande är ett perspektiv Skott återvänder till, nämligen hur en antisemitism som delas av muslimer från Mellanöstern kan samspela med det fina folk som säger ”usch” när de ser svartklädda judar på en stormarknad i Malmö.

Det fanns mycket under ytan i Sovjetunionen.

Vad finns under ytan i Sverige?

bok

EN MäNSKLIGHET I MäNSKLIGHETEN

Advertisements

, ,

 1. #1 av авиабилеты в Бангкок på april 23, 2013 - 20:29

  Hello very cool blog!! Guy .. Excellent .. Wonderful
  .. I will bookmark your website and take the feeds also?
  I am satisfied to seek out so many useful information
  here within the submit, we want work out extra techniques in this regard, thank
  you for sharing. . . . . .

 2. #2 av цены на авиабилеты på april 23, 2013 - 20:37

  Hi i am kavin, its my first time to commenting anywhere,
  when i read this paragraph i thought i could also create comment due to this sensible piece
  of writing.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: