Bra recensioner för den nya boken

Östgöta-correspondenten
Staffan Skott:
En mänsklighet i mänskligheten.
Ett reportage om det judiska folket.
9 apr 23:03
Judarna är både ett folk och en religion. Denna speciella kombination är nog anledningen till att de under de mer än 2000 år som de funnits utspridda i en rad olika länder ändå kunnat bevara sin identitet. Trycket på dem att uppge antingen sin religiösa tro eller sina anspråk på att vara ett särskilt folk har ofta varit hårt.
Genom historien har de också utsatts för svåra förföljelser, anklagade för allsköns olyckor som drabbat majoriteten i de länder där de varit bosatta. Förföljelserna kulminerade under Hitlerväldet. Men trots exempellösa mordorgier misslyckades också nazisterna i sina strävanden att helt utplåna judarna.
En rad länder i Östeuropa som förut hade stora judiska minoriteter är visserligen numera helt rensade från sin judiska befolkning, liksom länderna i arabvärlden. Men totalt sett finns idag ungefär lika många judar i världen som före andra världskriget.
Staffan Skott, översättare och rysslandskännare och framförallt under många år DN-journalist har tagit sig för att skriva en bok om judarna. Den är skriven i den slängiga stil som Skotts läsare vant sig vid från hans DN-journalistik. Det innebär många plötsliga associationer och utvikningar. Det är ganska charmfullt och man bör inte förblanda lättsinnet i språket med bristande kunskaper om ämnet.
För den som ingenting vet om judarnas historia, kultur och religion erbjuder Skotts bok en god introduktion. Men dess svaghet är att den nästan helt bygger på vad författaren läst sig till i ämnet. Den saknar därmed i stort sett den närhet som utmärker det riktigt goda reportaget. Bara punktvis förmår Skott att förmedla en riktigt levande bild av judiskt liv genom historien.
Dessutom: I sin iver att ge en sympatisk bild av ett folk som också i våra dagar utsätts för orättvis förföljelse väljer Staffan Skott att gång på gång framhålla att de ortodoxa judarna med sina stränga lagbud bara är en försvinnande liten del av alla judar. Det är inte riktigt sant, varken i Israel eller USA. På bägge dessa håll är de ortodoxt troende numera en växande del av dem som alls bekänner sig till en judisk gudstro.
ERNST KLEIN

*******
Nerikes Allehanda 10/4 2013

Judarnas identitet genom tiderna

Författare: MAIJA NIITTYMÄKI
HISTORIA. Hur kommer det sig att judarna har, trots århundraden av förföljelse, varit högpresterande, skaffat sig en framstående position inom vetenskap, kultur och ekonomi?
I Skotts nyutkomna bok, i kapitlet Böckernas folk, fnns en del av svaren: judarna har alltid respekterat lärdom och varit läskunniga. Och ansträngt sig mycket. Vem är förresten en jude? Hur har de lyckats behålla sin identitet under den tusenåriga diasporan?

Stafan Skott, som är en känd journalist, författare och översättare, söker svara på dessa frågor: Hans reportagebok om det judiska folket är ett ymnighetshorn av historiska fakta, anekdoter, iakttagelser och personliga refektioner. Läsaren får kunskaper om det mesta inom judendomen, historia, tro, språken, judiska namn, ritualer, fester, omskärelsen, mathållningen.

Bokens 26 kapitel kan läsas separat och vid behov användas som ett uppslagsverk. Antisemitismen och dess historia har ett eget kapitel liksom staten Israel.

Enligt Skott är den svenska mediabilden av Israel övervägande negativ och han försöker balansera den. Följaktligen låter han Israelvänligare än vad som är brukligt nuförtiden i svensk media. Men oavsett alla sina felsteg är Israel faktiskt det enda demokratiska landet i Mellanöstern. Jag rekommenderar boken till alla som är intresserade av kulturhistoria, minoritetsfrågor, världspolitik, religionshistoria.

Advertisements

, ,

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: