Om Israel och palestinierna

Om Israel och palestinierna.

Jag har skrivit en bok som heter ”En mänsklighet i mänskligheten” och som är ”Ett reportage om det judiska folket” och som kommer i handeln nu. Kanske händer det att den blir läst och att jag från någon för höra att jag är ensidigt Israelvänlig. Eftersom det är en bok om det judiska folket finns kommentarer om konflikten med palestinierna bara här och där. Men här är några sidhänvisningar för att det ska bli klart att det finns information om båda sidor.

Sidan

173

”I dagens livaktiga israeliska litteratur är Amos Oz, Yoram Kaniuk och David Grossman några av landet stora antal prosaister. Många av författarna argumenterar mot den officiella politiken gentemot palestinierna.”

Sid 263
”[Balfour-]deklarationen skulle kunna hänföras till en stor skara fruktlösa planer och verklighetsfrämmande fantasier, om det inte naturligtvis vore för att i detta fall höll britterna i stort sett sitt ord. I åtminstone två årtionden tillät de den sionistiska rörelsen att ta hundratusentals judiska immigranter till Palestina, och de nyanlända upprättade hundratals bosättningar inklusive flera städer och den politiska, ekonomiska, militära och kulturella infrastrukturen för den kommande staten Israel. Men samtidigt som Israels tillkomst hade sitt ursprung från denna brittiska deklaration, gjorde palestiniernas tragedi det också. Balfourdeklarationen var bara inledningskapitlet på en ännu oavslutad historia.” (Tom Segev.)
269
Krigen 1947-1949.
”Under krig begås övergrepp från alla sidor, så även under detta.”
288
Citat från Nathan Shachar:.
”Israels sjöblockad av Gaza påverkar varken gazabornas näringsintag eller deras försörjningsmöjligheter. Om det som verkligen är ett pågående människorättsbrott, israeliska soldaters och bosättares godtyckliga våld och trakasserier mot fredliga palestinska civila på Västbanken – inte ett smack! Inga regeringsuttalanden, ingen indignation, inga demonstrationer.”

292

Citat från Dick Winter, ”Cultural shock, Israel”:
”De hundratusentals israeler som gjort militärtjänst i de ockuperade områden har inte bara sett hur militärstyre fungerar, de har också själva varit aktiva i detta odemokratiska system. Efter 1967 har rollen som erövrare blivit en oupplöslig del av israelernas nationalkaraktär och detta har inte varit särskilt hälsosamt för landets unga demokrati.”

Advertisements

, ,

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: