Första recensionen av ”Ett reportage om det judiska folket”

En ny bok som kommer i bokhandeln nu. Första recensionen är Bibliotekstjänsts utlåtande om tolvhundra tecken, skrivet av en klok man med gott omdöme…

Btj:

Koafh
Skott, Staffan. En mänsklighet i mänskligheten. Ett reportage om det judiska folket. Norstedt. 383 s. Ill. Litt. Reg. Inbunden.

BN 5186388-2E 794688
BOKEN HAR FÖRHANDSERBJUDITS I HÄFTE 3, 2013.
Med historiska och andra fakta, anekdoter, återgivande av möten med människor och personliga erfarenheter från besök i Israel berättas i den här välskrivna och intresseväckande boken om det judiska folkets historia, kultur och tragedier. Förutom att ha publicerat ett antal böcker om Sovjetunionen och Ryssland har författaren Staffan Skott översatt många litterära ryska verk till svenska samt är välkänd som journalist på Dagens Nyheter. Boken är skriven med stor inlevelse och utgör en veritabel guldgruva för olika läsarkategorier som intresserar sig för judisk kultur, historia, namnskick och religiösa seder. I ett kapitel om Israel tar författaren klar ställning för Israel i den pågående Mellanösternkonflikten. Bokens olika avsnitt kan mycket väl läsas separat. Illustrationerna består av ett mindre antal svartvita bilder och en karta över tsartidens Ryssland med det judiska bosättningsområdet markerat. Boken är i övrigt försedd med noter och kommentarer samt litteraturlista och ett personregister.- Ulf Pauli.

Min egen blyga kommentar: nej jag tar inte klar ställning för Israel, jag försöker göra något så ovanligt som se båda sidor, i min stora förebild Nathan Shachars efterföljd. Väl medveten om att sådant i Sverige i dag på många håll uppfattas så. Men det bjuder jag på.
För resten är det i alla fall tjugofem illustrationer. Och jag är förstås mycket nöjd. Denne Ulf Pauli har gott omdöme…

Advertisements

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: