Om Raoul Wallenberg i Ingrid Carlbergs bok

Magnifikt om en hjälte

Staffan Skott har läst Ingrid Carlbergs stora biografi över Raoul Wallenberg – och kommit ett steg närmare gåtan kring Wallenbergs död.
Relaterat
Den svenske diplomaten Raoul Wallenberg.

Den svenske diplomaten Raoul Wallenberg.
Ingrid Carlberg.

Ingrid Carlberg.
Läs Ingrid Carlbergs biografi! Ett magnifikt äreminne över en man som inte kan få för många sådana…

Läs Ingrid Carlbergs biografi! Ett magnifikt äreminne över en man som inte kan få för många sådana…
Marscherande judar i Budapest på väg till Tyskland. Det här är en av de bilder som Raoul Wallenberg själv tog i Budapest och som skickades hem till utrikesdepartementet i Stockholm.

Marscherande judar i Budapest på väg till Tyskland. Det här är en av de bilder som Raoul Wallenberg själv tog i Budapest och som skickades hem till utrikesdepartementet i Stockholm.
Ingrid Carlberg

”Det står ett rum här och väntar på dig…” Berättelsen om Raoul Wallenberg

Norstedts

Raoul Wallenberg är en av de mest beundransvärda svenskarna genom tiderna; man får allt grubbla ett bra tag om man ska hitta någon mer beundransvärd.

I sju intensiva månader arbetade han i Budapest på att rädda så många som möjligt undan Nazitysklands folkmord på judarna i Budapest. Han utfärdade med noggrann bokföring skyddspass åt judar och gav diplomatisk bostadsstatus åt fastigheter där de kunde bo.

Adolf Eichmann hotade upprepade gånger att skjuta honom. De fascistiska och antisemitiska ungerska pilkorsmännen härjade i krigets slutskede med mord och plundring där han lätt kunde ha strukit med. Sedan intog Sovjetarmén Budapest med nytt övervåld och plundring mot civilbefolkningen där inte ens diplomatiska beskickningar skonades, ungersk och svensk personal bestals under olika övergrepp, inklusive våldtäkter. Där sovjetarmén drog segrande fram gick det till på det viset; som om de lärt sig av hur tyskarna burit sig åt när de invaderade Sovjetunionen.

Raoul Wallenberg försökte få kontakt med de sovjetiska stridskrafternas ledning och efter inledande vänligheter blev han fånge; det var antagligen efter tre år som NKVD:s fånge (KGB:s) som han dog, att han togs av daga är mer sannolikt än en naturlig dödsorsak.

Det är i år hundra år sedan han föddes och Raoul Wallenberg-litteraturen har i det sammanhanget utökats med flera nya böcker. Litteraturen om honom är redan ansenlig. I KB:s databas Libris finner man 510 titlar, varav 172 på svenska och 270 på engelska. Jag har svårt att tänka mig att något av verken kan mäta sig med Ingrid Carlbergs biografi om sjuhundra sidor text, plus nära hundra sidor med 1 705 fotnoter.

Hon har samlat ett överväldigande material och hanterar det briljant, glasklart även i avsnitten med trassliga trådar. Det är en spännande bok fast man vet det tragiska slutet, inte minst för att den binder ihop avsnitt efter avsnitt av livet för denne man som antagligen aldrig blev mer än trettiofem år.

De första hundra sidorna om hans uppväxt skulle man läsa med intresse även om han inte blivit judarnas skyddsängel i Budapest. Han hörde aldrig till kärnan i finansdynastin. Fadern dog några månader innan han föddes men han fick med tiden styvfar och styvsyskon. Den för Wallenbergarna vanliga militära utbildningen i flottan var stängd på grund av Raouls färgblindhet. Han gjorde vanlig värnplikt men engagerade sig med liv och lust i det nybildade hemvärnet och fick till slut sergeants grad där han flängde runt i Stockholm i administrativa sysslor. När man några hundra sidor senare läser om hur han jagade runt i Budapest i livsviktiga akutärenden ser man parallellen till hemvärnssergeant Wallenbergs ständiga utryckningar.

Arkitektutbildade Raoul ägnade sig under kriget åt affärer med livsmedel och annat från Ungern. Kontakterna med ungerskbördiga handelspartners var förklaringen till att han valdes att fara till Budapest med diplomatpass och ekonomiskt stöd från USA för att rädda judar från gasugnarna i Auschwitz. Flera hundra tusen judar på ungerska landsbygden var redan mördade, nu var det stadsbornas tur. Han kunde bara rädda en del. Sammanlagt mördades minst 600 000 judar av nazityskarna och pilkorsmännen. Det finns idag 80 000 judar i Ungern.

Det har spekulerats på många sätt varför de sovjetiska instanserna fängslade en man som faktiskt hade diplomatisk immunitet. Låt mig återge en kort episod ur en av Solzjenitsyns sena självbiografiska berättelser.

Under krigets slutskede kommer en tysk överlöpare till de sovjetiska trupperna i Ostpreussen och berättar att de inringade tyskarna planerar en utbrytning inom det närmaste dygnet. Tyskarna går nu miste om överraskningsmomentet och sovjettrupperna kan under ansenliga förluster ändå hindra utbrytningen.

En officer från kontraspionaget SmerSj kräver att få träffa överlöparen, som räddat dem alla från ett svårt nederlag. SmerSj-mannen tar med sig mannen runt hörnet och skjuter honom.

Ty SmerSj betyder ”Död åt spionerna” (Smert Sjpionam) och i den spionomani som härjade i Sovjet från början av trettio­talet var detta ett tillfälle för de annars onyttiga SmerSj-männen att rapportera hem att de gjort något. Det är artillerikaptenen Solzjenitsyns uppfattning.

I händerna på sådana människor var det Raoul Wallenberg hamnade.

Efter avsnitten om barndom och ungdomsår, affärsverksamhet och sju månaders livräddande hetsande arbete i Budapest följer så den sorgliga redogörelsen för alla dessa år då hans familj försöker trycka på de svenska diplomaterna för att de ska agera och kräva besked och helst Raoul själv från Sovjet.

UD tröttnade med tiden på Raouls familj, den empati sinade som borde ha varit självskriven och evig, men det värsta är alla detaljerna som Ingrid Carlberg drar fram om Sveriges ambassadör i Moskva 1944-1946 Staffan Söderblom, inklusive sovjetiska diplomatanteckningar.

Vid bara fyrtiofyra år fick han denna viktiga prestigebefattning, själv son till den legendariske ärkebiskopen Nathan Söderblom. Men hans agerande i ärendet Raoul Wallenberg är rena tjänstefelet, värre än brottsligt – en grotesk ständigt upprepad dumhet.

Vid ett tillfälle när Stockholm fått honom att stöta på hos sovjetiska utrikesministeriet MID noterar den förvånade sovjetdiplomaten att Söderblom uppmanar honom att svara Raouls familj att Raoul är död! Man slår sig för pannan och undrar om Söderblom var riktigt slug i huvudet. Dock, allt får sin förklaring.

Söderblom fick efter tjänstgöring i Moskva flytta i förtid till mer anspråkslösa posteringar och övergick 1951 till den fruktade befattningen ”ambassadör i disponibilitet”. Han var svårt psykiskt sjuk, genomgick till och med lobotomi. Detta var tyvärr den man som hos det gåtfulla Sovjet skulle agera för Raoul Wallenberg.

Det har noterats i pressen att Ingrid Carlberg berättar att västmakternas olika organ, i synnerhet CIA, under det långa kalla kriget dragit fram Wallenbergs öde för att visa Sovjetstatens uselhet.

Det hade väl varit konstigt annars?

Släkten Wallenbergs nuvarande ålderman Peter (Pirre, f 1926) berättar i en intervju för Ingrid Carlberg hur han, som av farsan Dodde skickats till Afrika, omkring 1960 av en slump tar in på ett hotell i Kapstaden. Portiern reagerar på efternamnet och frågar:

– Är ni svensk? Släkt med Raoul Wallenberg?

– Ja, second cousin.

– Då får ni vårt finaste rum mot havet, sa portieren. Om ni behöver något, herr Wallenberg, säg bara till! Ni förstår, Raoul Wallenberg räddade mitt liv.

Läs Ingrid Carlbergs biografi! Ett magnifikt äreminne över en man som inte kan få för många sådana; men hennes är svårt att överträffa.

Staffan Skott

Gefle Dagblad i dag
För bilder se här  http://gd.se/kultur/boken/1.4786787-magnifikt-om-en-hjalte

 1. #1 av Johan Tengroth på augusti 25, 2012 - 12:36

  Kuriosa. A Solzjenitzyn var chef för ett ljudmätbattarie.

 2. #2 av Staffan Skott på augusti 25, 2012 - 12:40

  Jajamensam. Framgår också av hans sista, posthumt publicerade skönlitterära bok Abrikosovyj marmelad. Rekommenderas. Finns på engelska, man jag har läst originalet.

 3. #3 av http://www.rossicasefrascati.it på december 2, 2012 - 12:30

  Before making a decision which real estate property broker to make use of, find out how
  they discuss. Request what sort of coaching and expertise they have
  got. You also want to look at the techniques they use and
  make certain they are moral when performing enterprise.

  Question to view the broker’s portfolio. He will be able to offer you instances of profitable talks. Also ask the agent to provide an example of an unsuccessful negotiation and explain what he learned in the expertise.

 4. #4 av Byron Ashbourne på juni 4, 2017 - 15:59

  Turkish Holidays

 5. #5 av agen poker online på juni 5, 2017 - 14:54

  Thanks for your outstanding posting! I seriously loved studying it, you could be an excellent publisher.I am going to make sure that Om Raoul Wallenberg i Ingrid Carlbergs bok | Staffan Skott My partner and i take a note of your blog post and may even revisit in the foreseeable future. I would like to inspire you carry on your own great writing, possess a nice night time!. agen poker online http://www.feraripoker.org/

 6. #6 av sbobet på juni 7, 2017 - 16:23

  I have to present our appreciation on your kindness offering assist in order to men who really should have help on this specific situation. Your resolve for passing what it’s all about across had been exceptionally valuable Om Raoul Wallenberg i Ingrid Carlbergs bok | Staffan Skott and it has constantly empowered regular people much like me to access their seeks. This kind of comfortable and also useful tips signifies much to me especially for you to our colleagues. With thanks; through every one of us. sbobet http://deposbobet.co/

 7. #7 av Eleanora Macchi på juni 8, 2017 - 17:47

  phone repair

 8. #8 av Poker online på juni 10, 2017 - 14:01

  Good marvelous submitting! I seriously liked reading that, you could be a fantastic author.I will be sure that Om Raoul Wallenberg i Ingrid Carlbergs bok | Staffan Skott My spouse and i save your blog post and could revisit down the road. I would like to promote you carry on your current wonderful writing, possess a good night time!. Poker online http://www.feraripoker.org/

 9. #9 av judi poker online på juni 10, 2017 - 14:13

  All of us stumbled over here from the distinct website address as well as considered I may examine points out and about. I favor things i observe Om Raoul Wallenberg i Ingrid Carlbergs bok | Staffan Skott now i’m right after anyone. Anticipate groing through your online page again. judi poker online http://www.feraripoker.org/

 10. #10 av Togel Monyet Online på juni 10, 2017 - 14:27

  I’d like to find out more? Om Raoul Wallenberg i Ingrid Carlbergs bok | Staffan Skott I’d care to find out some additional information. and you can read my article about Togel Monyet Online http://dewi4d.org/

 11. #11 av Togel Online Bonus Registrasi på juni 10, 2017 - 14:34

  Hello, I check your Om Raoul Wallenberg i Ingrid Carlbergs bok | Staffan Skott blog daily. Your writing style is awesome, keep it up! Togel Online Bonus Registrasi http://dewi4d.org/

 12. #12 av Situs Togel Online Aman Terpercaya på juni 10, 2017 - 14:37

  Do you have any video of that? Om Raoul Wallenberg i Ingrid Carlbergs bok | Staffan Skott I’d love to find out some additional information. and you can read my article about Situs Togel Online Aman Terpercaya http://dewi4d.org/

 13. #13 av Script Togel Online Free på juni 10, 2017 - 14:53

  I’d like to find out more? Om Raoul Wallenberg i Ingrid Carlbergs bok | Staffan Skott I’d love to find out some additional information. and you can read my article about Script Togel Online Free http://dewi4d.org/

 14. #14 av Lyn Bird på juni 14, 2017 - 09:22

  plumbing company conroe

 15. #15 av Corinne Beato på juni 14, 2017 - 09:28

  porno amateur incesto

 16. #16 av Major Bakker på juni 14, 2017 - 09:31

  click here

 17. #17 av Noel Utsler på juni 14, 2017 - 09:34

  ebay japan

 18. #18 av CEO adviser på augusti 30, 2017 - 22:02

  I am shocked at how fast your blog loaded on my cell phone. Ever been to Texas? You deserve a hug right now. Are there other blogs you work on?

 19. #19 av technology adviser på augusti 31, 2017 - 18:38

  I am on the same side as you. You could survive a Zombie apocalypse.

 20. #20 av Jesse Grillo på september 1, 2017 - 18:36

  Great blogs. Keep it up! Just wanted to say fantastic posts! This website has interesting and solid content.

 21. #21 av startup speaker på september 4, 2017 - 08:39

  Your writing style reminds me of my best friend back in South Dakota. I needed this. I have been looking everywhere for this!

 22. #22 av hermosa pr på september 5, 2017 - 21:21

  Thanks for sharing this interesting article with us. There is ordinary, and then there is you. I just by luck found your article. I simply have to tell you that your write ups are really great. Thank you for writing this great article.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: