Synonymerna landsflykt och exil

Synonymerna landsflykt och exil

Exil och landsflykt är två ord som används i lite olika betydelser. Det aktualiseras av artiklar om Anders Olssons nya bok om författare i exil. Finns det någon fast definierad betydelse för de två orden?

1) EXIL.

Om vi håller oss till detta senare ord kommer det av latinets exsilium, vilket ursprungligen betydde landsförvisning. ”Numera landsflykt”, tillägger Nationalencyklopedin. Ett flertydigt ord definieras med ett annat flertydigt ord.

Frågan är, grovt förenklat, handlar det om

Av makthavare påtvingad (förvisning, landsförvisning)

Av omständigheterna framkallad vistelse utomlands

eller

Helt frivillig vistelse utomlands?

Det är vanligt att man i sådana här sammanhang omedvetet utgår från att det finns en enda korrekt betydelse som utesluter alla andra.

Men sätter man sig ner och slår i ordböcker och texter finner man att ord som sagt kan vara flertydiga. Det här är mycket bra exempel.

Jag har flera gånger varit med om att ryssar och andra, med ursprung i länder som ägnat sig en hel del åt landsförvisning, varit angelägna att säga ”Jag lever inte i exil, jag är frivilligt utomlands”, och den skiljedragningen är förståelig och mycket viktig – den innebär att personen i fråga kan göra resor mellan sitt vistelse- och ursprungsland, vilket för landsförvisade inte är möjligt. Annat än till exempel om ursprungslandet byter politik eller rent av makthavare.

(Vi kan i sammanhanget bortsett från att ”förvisning” kan vara inom ett tillräckligt stort land för att den som drabbats av makthavarnas ogillande kan förvisas till exempel från Moskva till städer något hundratals kilometer bort eller rent av till yttersta Sibirien, men utan att vara inspärrad i fängelse eller fångläger.)

I själva verket används ordet exil i modernt språkbruk vanligen omarkerat med avseende på tvång – utlandsboendet kan vara framkallat av makthavares ingripande eller av livsfara om man stannar i landet, men det kan också vara att som Joyce eller Samuel Beckett frivilligt bosätta sig i Trieste, Paris, Zürich och så vidare, för att man i dessa fall trivs bättre där; sedan kan ju det inträffa att världspolitiken driver en vidare till det neutrala Schweiz.

Hjalmar Söderberg bosatte sig i Danmark efter komplikationer i privatlivet, men han kunde ha bott kvar i Sverige. Vilhelm Ekelund bosatte sig i Danmark efter en misshandelsdom på en månad. Båda var enligt godkänt svenskt språkbruk i exil.

De sovjetiska makthavarna satte 1974 Solzjenitsyn på ett plan till Väst och han kunde inte återkomma till Ryssland förrän efter att kommunismen 1991 hade störtats. Han var under den tiden i exil.

Alla varianter av betydelse hos ”exil” finns alltså, i alla fallen talas det om exil. Både på svenska och andra språk.

2) LANDSFLYKT

Det bekräftas av definitionen i Svenska akademiens ordbok av exil – ”tvungen eller frivillig landsflykt eller vistelse borta från hemlandet (eller hemorten)”.

I denna artikel i SAOB kan alltså ”landsflykt” vara frivillig.

Lustigt nog underkänner en annan artikel i SAOB, den om om ordet ”landsflykt”, just denna användning av ordet!


Det beskrivs som ”även oegentligt i fråga om en mer eller mindre frivillig vistelse utomlands”.

Alltsammans bottnar kanske i att vi inte har något annat, enkelt och lätthanterligt ord för ”vistelse utomlands”?

Engelskan har ju ett lätthanterligt ord för den som bor utomlands, ”expat”, belagt i skrift första gången 1962 och från början en talspråklig variant av expatriate. Det långa ordet betydde från början just landsflyktig men blev senare dubbeltydigt som exil och landsflykt, men ”expat” anges neutralt som ”över hur taget boende utomlands”.

När det gäller påtvingad exil utan möjlighet att återvända till hemlandet krävs det garanterat mycket för att en svensk skall kunna sätta sig in i vad den situationen kan innebära.

Och när det gäller orden så ser man återigen att det i språkfrågor ofta inte är så att ena alternativet är absolut rätt och andra absolut fel, och att läran om markerat och omarkerat ofta ger en bättre beskrivning av förhållandena. Exil har betytt landsförvisning men är i modernt språkbruk omarkerat med avseende på tvång, landsflykt är egentligen förstås markerat med avseende på tvång, även om lite vårdslös användning förekommer som om det var med det ordet som med exil.

Själv lever jag för tredje gången i mitt liv i frivillig exil, som jag trivs i. (Moskva drygt ett år, sedan San Diego drygt två år och nu Cambridge i drygt tre år.)

Advertisements

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: